Egészség : Érvek a kefír fogyasztása mellett |
Érvek a kefír fogyasztása mellett
2022.07.19. 08:00
A kefír amellett, hogy igazán finom, még egészséges is. Érdemes kiemelni azt is, hogy nemcsak a szervezetünkre, hanem a bőrünkre is jótékony hatással lehet, sőt, a fogyókúrázók is bátran beépíthetik az étrendjükbe.
A kefír igazán finom, amelyet sokan inkább ételekbe raknak, pedig önmagában, kenyér mellé, vagy épp salátához keverve is igazán jó élményt tud nyújtani. Fontos tudni azonban, hogy nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert sok receptben szerepel, hanem az imént említett módokon is ehetjük, méghozzá azért, mert igazán egészséges. Jótékony hatással van ugyanis a szervezetünkre és bizony nemcsak a bélrendszerünkre, amely ugyebár közdutott tulajdonsága.
Sokan akkor esznek kefírt önmagában, ha épp „segítségre” van szükségük a bizonyos „nagy dolgukhoz”, hiszen a székrekedés több embert érint. Tényleg segít a kefír abban, hogy meggyorsítsa az anyagcserénket, ezáltal tehát sikerül kiürítenünk magunkból a felesleges anyagokat. Éppen ezért si nevezhető egészségesnek, hiszen megszabadít minket a káros anyagoktól. Szintén kiemelendő az a tény is, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz, illetve jelentős az A-, B-, és D-vitamintartalma, valamint bőven van benen folsav, valamint kalcium, jód, vas, és magnézium, amelyek fontoska a csontjainknak, a fogainknak, a pajzsmirigyünket, valamint jótékony hatással van az idegekre is. Tartalmaz probiutikumokat, amelyet főként a joghurtok esetében szoktak megemlíteni, de a kefír mellett szól, hogy élasztő és ecetsav-baktériumok is megtalálhatóak benne. Gyakorlatilag ezeknek köszönhető a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Szintén emiatt segíti az immunrendszert is, így igazán ajánlott a fogyasztása.
Ahogyan az már meg lett említve, sok fehérjét tartalmaz, úgyhogy éppen ezért telítettségérzést ad. Emellett pedig alacsony a zsírtartalma, tehát a diétázók, fogyókúrázók is bátran beépíthetik az étrendjükbe.
A kefír nemcsak a belső egészségünket támogatja. Ugyanis a bélflórája a bőrünket ápolja, megakadályozza a pattanások kialakulását, úgyhogy nem meglepő, hogy sokan arcmaszkot is készítenek belőle. A szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt azonban ajánlott elfogyasztani, hiszen finom és egészéges!
(Írta: Ebergényi Viktória)
(Fotó: Pixabay)
|